Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

DXpedition

Τι είναι μια DXpedition;
DXpedition=μετάφραση του DX-αποστολή η του όρου «εκστρατεία», και ορίζεται ως εξής:
1) ένα οργανωμένο ταξίδι που πραγματοποιείται για ένα συγκεκριμένο σκοπό? 
2) το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι".
Από αυτά, μπορούμε να κατασκευάσουμε τον ακόλουθο ορισμό:
Ένα ταξίδι σε μια συγκεκριμένη θέση, που οργανώνεται και εκτελείται από ραδιοερασιτέχνες, με τον εξοπλισμό που φέρουν μαζί τους με σκοπό την παροχή ευκαιρίας σε όλο τον κόσμο, να κάνει μια επαφή μέσω ασυρμάτου με κάποιον χειριστή από τη στοχευμένη τοποθεσία.
Το "DX" μέρος του όρου αναφέρεται στο γεγονός ότι το ταξίδι αναμένεται να είναι σε μια θέση, η κάποια περιοχή από την λίστα DXCC, η εν πάση περιπτώσει να είναι διαφορετική από εκείνη των απλών ταξιδιωτών.  

DXpeditions μπορεί να είναι η εξωτική, η αραιοκατοικημένη θέση - θέσεις, για τις οποίες η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη και υπάρχει μικρή ή καθόλου δραστηριότητα ραδιοερασιτεχνών, η περιορισμός ραδιοερασιτεχνικής δραστηριότητας από, η για πολιτικούς λόγους.

Πράγματι, όπως και η κλασικές αποστολές των πρώτων εξερευνητών, στην πραγματικότητα χρειάζονται όχι μόνο ο ραδιοερασιτεχνικός εξοπλισμός, αλλά και σκηνές, γεννήτριες, τρόφιμα και άλλες προμήθειες οι οποίες πρέπει να μεταφέρονται, όλα με μεγάλο προσωπικό κόστος και κίνδυνο. 

Από την άλλη πλευρά, κάποιες άλλες DXpedition απλά αποτελούνται από έναν ή περισσότερους ραδιοερασιτέχνες, που παίρνουν τους πομποδέκτες τους μαζί στις διακοπές! Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος κάθε DXpedition είναι οι συμμετέχοντες να έχουν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, ενώ παρέχει επίσης κάποια απόλαυση, και, ενδεχομένως, ένα σπάνιο η ένα «new one» call, για το υπόλοιπο της κοινότητας των DXer.

Φυσικά υπάρχει και μια ακόμα κατηγορία ραδιοερασιτεχνών, που κύριο σκοπό έχουν την εκμετάλλευση της ραδιοερασιτεχνικής σπανιότητας μιας περιοχής,  και με τον όμορφα καλυμμένο τρόπο του QSLing μαζεύουν τα έξοδα των διακοπών τους, η και της διαβίωσης τους σε κάποιες περιπτώσεις.
Εμείς πάντως σαν Έλληνες ραδιοερασιτέχνες δεν το κάνουμε αυτό.
Η μήπως θα το θέλαμε αλλά δεν μας βγαίνουν τα κουκιά?

Πάρα ταύτα η τελευταία αποστολή J48O μάλλον για σκέτη Expedition μου κάνει, και όχι DXpedition.
Βέβαια ο κάθε ένας μπορεί να την βαφτίσει και safari ελεφάντων.


Α, και να κλείσω και με το SY9VHF στα Μάταλα που οργανώνεται οσονούπω.
Ωραία κάρτα.
Σε Richter θα δίνουν τα report?

Δεν υπάρχουν σχόλια: